Se programmet här(spola fram till 10:57):
http://svtplay.se/v/2581257/gokvall/26_10?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2582535/sb,p102931,1,f,-1
10.57 in i programmet bryner hon älgen i sin teflonbelagda panna inte i grytan som står intill :( Varför frågar jag mig, gör en rutinerad matlagare på det viset? Resultatet är trist, ingen fin yta som stängt porerna, massor av köttsaft har läckt ur köttet in i pannan där massor av vätska samlat sig. Det stekta(kokta) köttet förs sedan över i grytan och pannan sköljs ur med vatten för att få med smakerna... Varför bryner man inte i grytan????
Jag blir förtvivlad när förebilder gör på detta sättet. Lätt att tro att det är så här det ska göras.
NEJ Använd din gryta så här:
Hetta upp den ordentligt, ha i rikligt med varmpressad rapsolja och gärna en klick smör. När smöret tystnat lägger du i de rumstempererade grytbitarna men bara så många att de de täcker botten. Låt de ligga stilla tills de fått färg på undersidan, vänd dem och låt dem ligga, fortsätt så tills de är brynta runt om. Rör inte i grytan!!! Ta upp de brynta bitarna, lägg dem på ett fat och stek sedan resten på samma sätt om inte allt fick plats från början. På så sätt har du använt det perfekta järnet för att bryna med, samtidigt som smakerna stannar i grytan!
Å ska du fritera gör det i en gjutjärnsgryta så går det lugnare till, smäller inte och sprätter inte så mycket. Har du en svart oemaljerad gryta så mår den väldigt bra av den varma infettningen också, nytta och användning på en gång!