onsdag 29 december 2010

Potatisgratäng

krämigaste gratängen
4 port












1 kg potatis 
5 dl vispgrädde (riktig, inget annat)   
5 dl standard mjölk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt och nymalen vitpeppar
olivolja

allt ekologiskt så klart!

Sätt ugnen på 225 grader

Hacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i en tjockbottnad kastrull  i olivolja utan att ta färg. Slå på grädden och mjölken. Salta rejält, ska smaka översaltat. Låt koka upp och lägg i potatisen skalad och skuren i tunna skivor. Låt puttra, rör försiktigt då och då så botten inte bränns. När det börjar tjockna slå över i en ugnsform. Sätt i ugnen tills den fått färg och potatisen är mjuk. 

För ännu krämigare och godare gratäng, tillsätt en skivad Palsternacka med potatisen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar